Hai la cățărat în sală cu NoGravity Detalii

RECENZIE. În șaua motocicletei spre Clisura Dunării

9 mai 2019

Pentru Transuri, Pasuri și alte mega-ultra-super șosele sinoase, cocoțate cât mai sus în munți, spre eter, vă sugerăm să nu pierdeți vremea parcurgând aceste rânduri; căutați în altă parte, aici nu veți găsiți asta. NoGravity Club a pregătit o altfel de experiență, respectiv un tur de 4 zile cu motocicletele în care vom combina plăcerea drumului străbătut în șa cu speologia, activitățile educative și culturale,  precum și incursiuni culinare inedite.

Prima zi, și cea mai lungă, însumează aproximativ 500 km și începe practic de lângă grătarele fumegânde ale Deduleștilor. Mici, garf, cârnați atât subțiri cât și groși, cu puțin mujdei, o ciorbă de burtă chiar, pot reprezenta o experiență aparte la micul dejun (au și vegetarienii ce-mbuca), chiar înainte de-a îmbrăca puțină sobrietate optimă pentru vizitarea unui atelier în care proprietarii săi făuresc vase din ceramică a căror motiv preponderent e cocoșul. Da, vom învăța din tainele olăritului.

În atelierul meșterului Mihai Bîscu

La Târgu Jiu mâncăm iar, dar nu înainte de-a ne da pe la poalele Subcarpaților Getici. Greu, însă în această zi ne vom abține de la o incursiune în Oltenia de Sub Munte. Dealurile sinuoase ale sud-estului Olteniei ne vor păstra însă zâmbetul pe buze. Traficul lejer, asezonat cu frumosul cadru natural, ne vor acompania până la Drobeta-Turnu Severin unde vom poposii suficient cât să vizităm Hidrocentrala Porțile de Fier. O raritate!

Să nu fim luați de val, dar orașul de la Dunăre e și punctul de intrare în ceea ce fluviul formează defileul care-i poartă numele. Cazanele Dunării, altă denumire des utilizată pentru acest monument natural, unic de-a lungul cursului apei, adăpostește Parcul Natural Porțile de Fier.

Important! Să nu uităm să oprim pentru cină, odihnă și mic dejunul de mâine în cea mai reprezentativă, bine conservată, așezare cehească de pe teritoriul țării.  Tot aci vom afla mai multe despre istoria cehilor în aceste locuri.

Peștera Ponicova

Cea de-a II-a zi e dedicată exploratorilor (adică nouă) și explorărilor. Trekking, speologie, croazieră, știință, gastronomie. Sau Vârful Ciucaru Mare, peșterile Veterani și Ponicova, incursiune în Cazanele Mici și Mari, vizită la laboratorul de teren Dilcher-Popa, seară cehească. Și câțiva kilometri în șa, nu se poate altfel!, doar vreo 100.

Golful Mraconia, Statuia lui Decebal din profil

În a treia zi ne dăm, ne dăm, ne dăm, cam 330 km. Curbe, viraje, multe curbe, prin zone fără prea mare acoperire GSM. Ieșim din Parcul Natural Porțile de Fier și traversăm Parcurile Naționale Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei. O bucurie, chiar și pe cei aproximativ 15 km, asfaltați, dar desfundați, calculați de la ieșirea din Băile Herculane spre Baia de Aramă. Cu puțină atenție depășim acest tronson accesibil oricărei motociclete. Dacă astrele se aliniază reușim să punem de-o seară cu specific bosniac. Numai să nu uităm să alimentăm cu carburant, căci acestui colț de țară-i cam lipsește infrastructura turistică. Însă tocmai asta ne atrage!

Uitam să vă anunț că tot în această zi vom învăța alte obiceiuri, despre cum o fotografie uneori supra-evalua subiectul și despre ruinele a ceea ce cândva a fost o stațiune renumită.

Pavilionul central din Băile Herculane

Tragem cortina cu alți 300 și ceva kilometri pe traseul Tg. Jiu – Rm. Vâlcea – Pitești – București. Vizităm peșterile Muierii și Polovragi, fără a ocoli deja clasicul mic de Dedulești.

Satul Tradițional din Runcu, Gorj

Am fost în recunoaștere, știm ce spunem. Documentarea traseului a fost făcută din teren, nu la calculator. Nouă ne-a plăcut mult, abia așteptăm să revenim împreună la sfârșitul lui Cuptor, Pe motoare spre Clisura Dunării.

, , , ,

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la telefon 0720 328 888 sau email: contact@nogravity.ro

Săptămânal, la NoGravity Club organizăm evenimente social-educative pentru copii și familie. Pentru confortul tău am centralizat într-un singur loc atelierele, taberele și excursiile noastre. Verifică periodic calendarul activităților pentru a-ți putea rezerva din timp un loc la evenimentele noastre

Vezi calendarul
Află primul

Primește ofertele și noutățile pe mail