Hai la cățărat în sală cu NoGravity Detalii

Prin Piatra Craiului după izolare, 16 mai 2020

19 mai 2020

A fost și n-a prea fost izolare în ultimele două luni. Dar e interpretabil; ține de percepție, poate de gust, de orizontul fiecăruia. Cert e că pe munte n-am călcat în tot acest timp, singurele tangențe cu împărăția înălțimilor fiind prin muncă asiduă desfășurată la birou, în fața laptopurilor, a hărților și a celorlalte materiale stufoase necesare creării experiențelor montane.

Sâmbătă, 16 mai 2020

Dimineața (foarte) devreme traficul spre munte nu poate fi decât lejer, doar câteva mașini. Facem 2,5 h până la poalele Pietrei Craiului. La orizont se conturează traseul buclă pe ruta Zărnești – Valea Crăpăturii –  Șaua Crăpăturii – Piatra Mică – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura – Valea Curmăturii – Prăpăstiile Zărneștilor – Zărnești. Lângă mine sunt  L și B, și ei cu chef de ducă. Vremea este și ea cu noi, se prezintă de minune!

Pe sub Dosul Pietrei, pe curba de nivel descrisă la liziera pădurii, parcurgem câțiva kilometri, numa` buni de încălzire. Când atingem firul Văii Crăpăturii, punctul în care se despart trasele marcate cu bandă albastră, respectiv galbenă, cotim stânga (bandă galbenă) și abordăm urcarea pieptișă, suficient de lungă încât să detoxifice organismul. Urmează o oră și jumătate de urcuș susținut până-n punctul de belvedere din Șaua Crăpăturii (1580 m altitudine).

Sus în șa, ca și pe urcare, traficul e intens. Cum îi șade bine oricărei răscruci. Ne bucurăm să vedem pe munte atât de multă lume. Priveliștea spre nesfârșita întindere a Poienii Mărului cu Măgura Codlei pe post de turn de control, încântă retina. Verdele nesfârșit, contopit cu albastrul cerului spart de tușe în alb și gri, desăvârșesc pitoreasca priveliște.

Cei doi parteneri de drumeție, bine pregătiți fizic, țin pasul mare, astfel că cele câteva lanțuri înșirate pe urcarea aproape verticală din creasta mică a Craiului sunt traversate rapid. La fel se întâmplă cu întreaga creastă mică și nu foarte zimțată, lungă de vreun kilometru. Perspectiva asupra Depresiunii Brașovului se deschide la stânga, în timp ce în oglindă se dezvelește, fix cât să te incite, creasta nordică a inegalabilului Crai, aidoma unei frumuseți desăvârșite râvnită de plebe. Oftăm și noi…

Dăm testul frânelor, al manichiurii și al încălțărilor (sunt de calitate optimă!) pe coborârea deloc lungă, dar care necesită atenție sporită, spre Poiana Zănoaga. E păcat să ratăm câteva clipe de armonie conferite și de vasta întindere de verde, presărată cu o parte a satului Măgura, culmea Dealului Mic și o pleiadă întreagă de văi, vârfuri și abrupturi ale vecinului Bucegi: Guțanu, Vf. Bătrâna, Grohotișul, Strungile Mari și Mici. Șaua Strunga e tot acolo, cândva poarta de legătură dintre Transilvania și Muntenia de azi, pe ceea ce a fost cândva Drumul Grănicerilor.

Avem parte de-o plimbare agale pe bucata cuprinsă între Poiana Zănoaga și eterna Cabană Curmătura. E închisă temporar, dar forfota din proximitate e la fel de mare ca de obicei. Corturi ici-colo, drumeți pestriți și un soare splendid ne îmbie la o altă lâncezeală.

Urmează o coborâre agale pe firul Văii Curmăturii până în superbele chei calcaroase Prăpăstiile Zărneștilor, foarte frumoase azi (încă nu au fost transformate în promenadă).

Ieșirea din hibernarea indusă de frenezia din jurul pandemiei se dovedește o drumeție pitorească pe cărări și culmi. Le mulțumim lui L și B pentru companie, pentru încrederea acordată și, mai mult decât orice, pentru că ne-au suportat.

Duminica viitoare facem puțină echilibristică cocoțați sus de tot, pe Brâna Caprelor din Buila-Vânturarița; vă așteptăm cu drag! Până atunci, noi cei de la NoGravity reluăm munca, de data asta și în teren!

Nu uitați să descoperiți aventura!

, , , , ,

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la telefon 0720 328 888 sau email: contact@nogravity.ro

Săptămânal, la NoGravity Club organizăm evenimente social-educative pentru copii și familie. Pentru confortul tău am centralizat într-un singur loc atelierele, taberele și excursiile noastre. Verifică periodic calendarul activităților pentru a-ți putea rezerva din timp un loc la evenimentele noastre

Vezi calendarul
Află primul

Primește ofertele și noutățile pe mail