Hai la cățărat în sală cu NoGravity Detalii

Povestea vlogului de geologie a început odată cu pandemia. Interviu cu prof. Mihai Emilian Popa

31 martie 2020

Pe Mihai Emilian Popa, Profesor al  Universității din București și al Southwest Petroleum University din Chengdu, l-am întâlnit pentru prima oară  în 2015 în sala de aventură și escaladă NoGravity. Afinitatea profesională comună – Geologia – ne-a făcut ca în vara anului 2017 să organizăm împreună în Munții Almăjului tabăra de științele naturii NoGravity – un proiect elitist prin care am sponsorizat elevii din București cu cele mai bune rezultate la Olimpiada Națională de Științele Pământului. De curând, Mihai și-a făcut un canal de YouTube prin care popularizează Geologia. Fiind vorba de un proiect neortodox pentru mediul academic românesc, m-am gândit că ar fi extrem de utile câteva întrebări:

Alexandru Codreanu (A.C.): De ce e nevoie de popularizarea Geologiei, Mihai și de ce pe YouTube?

Mihai Emilian Popa (M.E.P.): Popularizarea Geologiei este esențială din câteva motive. În primul rând, Geologia este o știință fundamentală pentru societatea noastră, fără de care nu am fi putut ajunge la nivelul de dezvoltare contemporan. Geologia este garanția asigurării resurselor de materii prime minerale, energetice sau nu, și ea asigură baza firească pentru întreaga economie a lumii. Istoria speciei noastre este controlată de distribuția și de folosirea resurselor minerale care au fost folosite la fabricarea armelor, a uneltelor de toate felurile, a valorilor de patrimoniu sau care au fost folosite ca bază energetică pentru economie, pentru a inființa noi clase sociale și pentru a fonda imperii și colonii.

Prima Revoluție industrială a avut la bază cărbunii paleozoici din Europa de vest, cu care s-au alimentat mașini cu aburi și care au dat cocsul necesar contrucției de arme din ce în ce mai sofisticate, pentru războaie pe scară industrială. Schimbările sociale precum nașterea capitalismului, a proletariatului, a burgheziei nu s-ar fi putut petrece fără folosirea pe scară largă a cărbunilor.

Istoria s-a scris în termenii rezervelor de aur, de argint, de minerale prețioase, după cum istoria se scrie astăzi în termenii rezervelor de petrol, de gaze naturale, de cărbuni și de terre rare, esențiale pentru folosirea electronicelor de zi cu zi. Ca să trivializez oarecum, astăzi ne bărbierim din cauza Geologiei, ca semn al civilizației și al educației, o tradiție moștenită de la romani. Pentru că romanii se bărbiereau pentru a arăta inamicilor lor că dispun de resurse și de arme de fier îndeajuns de ascuțite pentru a-și rade bărbile, un avertisment subtil de superioritate militară.

În al doilea rând, Geologia nu mai este predată la liceu și asta face ca pentru publicul larg, începând cu elevii, să nu mai fie o știință familiară, de care să audă toată lumea, nu mai zic să fie și studiată de toată lumea, așa cum ar fi normal. Sunt enorm de multe de făcut pentru Geologie, didactic, științific și mai ales de popularizare, iar contrastul dintre importanța Geologiei și gradul de înțelegere asupra ei pe care îl are publicul larg este profund nedrept și chiar periculos pentru societate. Lipsa Geologiei ca materie de liceu este o situație de neiertat în educația națională, o greșeală profundă în societatea noastră.

În al treilea rând, Geologia este o știință fascinantă pentru că ne ajută să înțelegem planeta pe care trăim: istoria ei, structura ei, resursele ei minerale, procesele care o controlează. Ea este aplicabilă oricăror altor planete din sistemul nostru solar sau din oricare alte sisteme solare, ceea ce face din Geologie o știință cu valențe universale. Geologia, prin valențele ei, este egală cu Astronomia și Astrofizica, pentru că aduce în ecuație ”eternitatea” timpului geologic, măsurat în milioane și miliarde de ani.

În al patrulea rând, Geologia și Biologia sunt atât de fin legate între ele încât astăzi, pentru gânditorul profund, limitele dintre ele sunt din ce în ce mai volatile. Ca să amintesc aici numai faptul că genele noastre, deși mai longevive decât continentele, munții și oceanele, sunt fin controlate prin selecție naturală și de către procesele geologice. Înțelegem cu ajutorul Geologiei și evoluția biologică a propriei noastre specii și tot Geologia ne ajută să înțelegem mai bine evoluția întregii biosfere și chiar să apreciem mai bine șansele de existență a vieții pe alte planete.

Primul reflex pe care l-am avut în momentul în care am pornit webcam-ul a fost o întrebare: cum de nu am scris mai mult și mai des toate acestea în articole și în cărți de popularizare? De ce e nevoie să să înregistrez video? Răspunsul mi l-au dat mai târziu apropiații, tot sub forma unei întrebări: cine mai citește azi? E posibil ca mesajul să ajungă mai ușor la destinatar via YouTube decât prin intermediul unei edituri, nu știu, oricum încerc să le fac pe amândouă în același timp, alături munca de la catedră, didactică și din laborator sau de pe teren, de cercetare.

Am încercat de-a lungul timpului să scriu literatură de popularizare, să susțin cât mai multe conferințe și întotdeauna la acestea am fost onorat de participarea, de receptivitatea și de entuziasmul publicului larg. Poate am făcut prea puțin. România a avut șansa unor oameni de știință străluciți care au fost și mari popularizatori ai Geologiei și ai Biologiei, începând cu marele Ion Simionescu și continuând cu Iustinian Petrescu, Dan Rădulescu și Dan Grigorescu, am învățat multe de la ei, inclusiv meserie. Mai amintesc și de Tudor Opriș, am crescut cu cărțile lui.

A.C.: Cât de ușor îți este să ai propriul vlog de popularizare a Geologiei?

M.E.P.: Deocamdată mi-e foarte greu pentru că lucrez de unul singur, nu am experiență în vlogging, treaba mea până acum a fost și rămâne în continuare legată de scris, de predat, de cercetare și de lucrul cu studenții, în laborator sau pe munte, pe teren. Am început dintr-o hotărâre de moment acum două săptămâni, când am cumpărat un webcam. Povestea vlogului a început odată cu pandemia, când am realizat că popularizarea online a Geologiei de către specialiști este cvasi-inexistentă. Cu alte cuvinte, pandemia m-a pus în situația de a începe vlogul de Geologie, poate ar fi trebuit să îl încep mai demult.

Recunosc că am intrat pe un teren necunoscut mie, în lumea webcamului, a microfonului profesional, a luminilor, a OBS-ului și a altor softuri de vlogging care, mărturisesc cu sinceritate, deocamdată îmi dau fiori. Lucrez instinctiv, nu scriu nimic în prealabil și poate că ar trebui, dar nu sunt obișnuit să citesc la predat, de 25 de ani vorbesc liber studenților, nu mi-am citit niciodată cursurile în fața audienței. Mai am multe de învățat sub aspectul procedurilor și al tehnologiilor video. Avantajul pe care îl am este că vorbesc oamenilor din subiect și ușor, despre pâinea mea, despre cât de norocos sunt să fiu geolog și să fiu mesagerul științei pe care o practic cu dedicație, la catedră și pe munte. Dacă un profesionist nu poate face popularizarea domeniului lui, atunci cine o poate face?

A.C.: Cu ce frecvență ți-ai propus să adaugi materiale video noi?

M.E.P.: Frecvența clipurilor mi-o doresc cât mai ridicată, dar deocamdată sunt blocat acasă, pe motiv de pandemie. Ideal ar fi să pot face vlogul de la facultate, pentru că acolo am fosile și roci care de-abia așteaptă să devină vedete pe internet, eu rămân un simplu mesager. După ce trec zilele carantinei, sper să produc mai mult și mai des.

A.C.: Care este audiența ta acum? La cine speri să ajungi în timp?

M.E.P.: Sper că am suscitat ceva interes cu poveștile de pe YouTube și sper să crească numărul de abonați ai canalului. Ținta este publicul larg, de la școlari, studenți la pensionari, cred că e enorm de povestit lor despre Geologie și sunt sigur că subiectele vor fi de interes, deoarece e enorm de multă nevoie de popularizarea Geologiei și a științei în general.

A.C.: Cum a primit publicul acest vlog? Care sunt primele reacții?

M.E.P.: Am fost onorat să observ creșterea numărului de abonați, nu îmi place termenul de subscriberi, cred că trebuie să fim atenți cu limba română. Sigur, sper să crească pe măsură ce voi produce în continuare. Matei al meu, care are aproape zece ani, a fost entuziasmat.

A.C.: Ce premize de dezvoltare întrevezi pentru acest vlog de popularizare a Geologiei?

M.E.P.: Cu așa un subiect extraordinar cum este Geologia, cred că un vlog de popularizare poate merge prost numai din cauza mesagerului. Cum spun și studenților mei la curs: trebuie să fii un mare nătărău să ții o prelegere proastă de Paleontologie sau de Geologie cu așa subiecte extraordinare.

Sper să nu greșesc abordarea YouTube, mi-am propus să produc deocamdată clipuri scurte, de cinci-zece minute, în care să abordez aspecte punctuale, cu ar fi tipuri de roci, genuri de fosile, dovezi ale evoluției biologice, concepte explicate pe scurt și aspecte istorice legate de Geologie și Paleontologie.

Un salt important, sper de anul acesta, va însemna filmatul pe munte, în aflorimente atrăgătoare, unde fosilele și rocile îți șoptesc poveștile lor vechi de milioane de ani. O idee bună ar fi și publicarea transcrierilor într-o revistă de popularizare a științei, așa cum este Știință și Tehnică, o revistă cu rădăcini istorice în România. Nu subiectele, obiectele extraordinare precum fosilele, rocile, mineralele și povestitul lor ar fi problema, ci timpul meu liber și finanțarea pentru echipamente decente de vlogging. Mi-aș dori să pot forma și o echipă de producție, e cineva amator?

A.C.: Mulțumesc mult pentru timpul acordat Mihai.

M.E.P.: Și eu mulțumesc pentru interes.  

, , , , ,

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la telefon 0720 328 888 sau email: contact@nogravity.ro

Săptămânal, la NoGravity Club organizăm evenimente social-educative pentru copii și familie. Pentru confortul tău am centralizat într-un singur loc atelierele, taberele și excursiile noastre. Verifică periodic calendarul activităților pentru a-ți putea rezerva din timp un loc la evenimentele noastre

Vezi calendarul
Află primul

Primește ofertele și noutățile pe mail