Hai la cățărat în sală cu NoGravity Detalii

Creasta Nordică din Piatra Craiului, 1 august 2020

6 august 2020

A trecut o lună de la escapada pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului și nu numai. Iată-ne acum, în ajun de august, pregătindu-ne de traversarea celeilalte jumătăți de creastă. Vorba cântecului, suntem gata „ împletim acolo a Craiului cunună”. De aici, de pe terasa cabanei, sub clinchetul paharelor ciocnite și clar de lună, se conturează siluetele Padinei Popii, Ascuțitului și Țimbalelor. Falnicul munte emană veșnicie. Dar tre` să tragem storurile, e trecut de miezul nopții. Iar ne-a luat flama, devine un obicei.

Stelele să-mi stea/Lângă tâmpla grea/Să aud cum cade/Luna în cascade. Refrenul nu rezonează cu dimineața târzie în care mijim ochii. E trecut bine de cântatul cocoșului, iar acum tâmplele sunt grele din motive lesne de înțeles.

Aburii alcoolului se evaporă prin toți porii, alături de abundenta sudoare după primele porțiuni de pantă pieptișă a Văii Crăpăturii. Două ceasuri se scurg pân` să atingem șaua omonimă. Astă-dată nu urcăm în Piatra Mică, nici nu coborâm la bătrâna Cabană Curmătura, în straie noi de câțiva ani. Azi a devenit gazda miticilor de pretutindeni. Vremurile în care Aș fi vrut să fiu/Nici eu nu mai știu/Aș fi vrut un munte/Cu plete cărunte au rămas în neguri imemorabile. Dar ăsta-i (s)cursul clepsidrei.

Apucăm lanțurile și depășim pasajele spectaculoase de calcare pe urcușul vertical al Vârfului Turnu, prilej cu care puțină adrenalină ne lărgește zâmbetele.

Mai  mereu Ne e dor de munți/Ne e dor de cărări/Ne e dor de cabană/Când soarele răsare/Când freamătă pădurea/Când visele în zori se destramă. Și facem astfel încât să descoperim aventura pe cărări de munte, chiar dacă nu la fel cum Calistra Hogaș bătea cu peste un veac în urmă, de cele mai multe ori solitar, potecile munților.

Drumul, marcat cu punct roșu, ne poartă prin jneapăn, în sus, peste Vf. Padinei Închise, în jos, în Șaua Padinei Închise, iar sus, peste Vf. Padina Popii. În aceeași notă străbatem o altă bună bucată; atingem Ascuțitul Pietrei Craiului – 2150m.

După un prânz frugal și două reprize de râsete ne urnim, suntem în fața celei mai spectaculoase porțiuni a crestei, bucata cuprinsă între Țimbalul Mare și La Om. Străbat iar poteca, vreu munții să-nfrunt/Și liniștea pietrei din nou s-o ascult. Aidoma facem.

Înșirăm Țimbalele separate de Șaua Călinețului, Claia Vlădușcăi, Vf. Sbirii și Vârful Căldării Ocolite pentru a atinge Piscul Baciului, acoperișul Craiului – 2238 m. Și mai clar, am străbătut pasaje oblice și verticale atât la deal cât și la vale, cam ca zimții unui fierăstrău. Sub noi doar hăuri, în față și-n spate și-n suflet, nirvana. De jur-împrejur o panoramă desăvârșită… Noi suntem stingheri, suntem restanțieri/Dar noi n-o să știm uita nicicând/Să trăim speranțe, să avem vacanțe/Să culegem pentru fete flori.

Coborârea abruptă din Șaua Grindului spre Refugiul Grind se lasă cu o tendinită, însă personajul feminin din grup e din alt film. Ignoră cumva jena și-și poartă în continuare membrul inferior cu o eleganță demnă de orice doamnă. Multiplele titluri naționale obținute la sporturi dure, de contact, practicate până nu de mult, și toată pregătirea fizică aferentă, au făcut-o să se comporte în consecință. Când râuri de sudoare ți-or șirui pe față/Să ai credință-n munte și-ncredere în viață/Adică sus la munte nimic nu e ușor/Mai bine stați acasă în poala mamelor.

De La Table panta se înmoaie, iar Vale Vlădușca și Prăpăstiile Zărneștilor sunt traversate în tandem cu îngânarea zilei cu noaptea. Frontala lui A ne-a călăuzit câțiva pași, până la ieșirea din chei. Am aprins-o doar să vedem contrastul dintre lumina artificială și cea oferită de stele și lună.

Am (re)descoperit aventura împreună cu oameni faini, pe un munte unic.

Mo, îți mulțumim din suflet pentru ultima comandă dată bucătarului înaintea închiderii restaurantului. Nu știm câtă pâine am fi îngurgitat în lipsa ciorbelor comandate de tine.

Jo, respect pentru că ai mers înainte când totul părea împotrivă!

,

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la telefon 0720 328 888 sau email: contact@nogravity.ro

Săptămânal, la NoGravity Club organizăm evenimente social-educative pentru copii și familie. Pentru confortul tău am centralizat într-un singur loc atelierele, taberele și excursiile noastre. Verifică periodic calendarul activităților pentru a-ți putea rezerva din timp un loc la evenimentele noastre

Vezi calendarul
Află primul

Primește ofertele și noutățile pe mail

Meniu